e-mail: webteam

inloggen webbeheer

stand ladder ronde 5

Zaterdag-team wint met ruime cijfers

Speeldatum:             9 februari 2019
Team:                         Borne, KNSB klasse 4B
Ronde:                       6
Plaats:                        Thuiswedstrijd in de Wiekslag
Tegenstander:         Drienerlo in de Nahand.

Locatie:                      de Wiekslag,  Deldensestraat 82  Borne

Eindelijke eens goed nieuws, wanneer het  over externe wedstrijden gaat. Het zaterdagteam heeft zijn wedstrijd met ruime cijfers gewonnen.
Dat was zeer welkom, want het was een 4-punten wedstrijd. Hierdoor houden we aansluiting bij de middenmoot  in de klasse 4B.

Lex haalde al snel het eerste punt binnen. Na anderhalf uur. Het leek erop dat Erik Zuurbier geofferd was op eerste bord. Hij kon dan ook niet voor een verassing zorgen.  Het tweede punt werd een uur later binnengehaald door Henk. Met een overtuigende koningsaanval moest de tegenstander zijn dame of

Maurice Pots verving Art Rol

feren om niet mat te gaan. Henk gaf  daarna nog even een schijn van een kans met een opgeschoven pion, maar maakte het uitstekend af.  Het derde winstpunt kwam van Norbert. Vanuit een beroerd gespeelde opening (zijn eigen woorden) kon hij zich uitstekend recapituleren. Hij moest  twee torens geven voor een dame om uit de penarie te komen, maar had daarna mooi spel. Zijn actieve dame geholpen door een levendig paard won het van de

passieve torens en paard.  In het overwicht zette Norbert de partij naar zijn hand.
Patrick speelde een remise met het idee dat de 4 punten grens al dichtbij was. Alhoewel ik het idee had dat hij duidelijk beter stond.  De teamoverwinning werd binnengehaald door Bert die, weliswaar met een omweg, Martin Borggreve geen kans gaf.  Ondertussen had onze Thomas en Daan Stam een  remise beklonken. Het eindspel met 4 lopers en wat pionnen was voor beiden vast te zetten.  Tussenstand: 5-1
De resterende partijen gingen om bordpunten. Voor Marinus helaas niet. Hij ging op de 39ste zet door de klok. Hij leek slechter te staan, maar op de 40ste zat had hij, via een tussenschaak, dameruil kunnen afdwingen en een zeer kansrijk eindspel kunnen spelen. Helaas.  Maurice, die als Deldenaar in plaats van Art Rol speelde kwam ook slecht op gang, maar wist in het eindspel toch overtuigend de winst af te dwingen. Mooie uitslag: 6-2.

Norbert, nog niet in kansrijke positie

De volgende wedstrijd is op 16 maart in Doetinchem.

Borne

Drienerlo

Griffioen , A. (Lex) 1929 Zuurbier , E.A.M. (Erik) 1539 z-w 1 – 0
Munster , P. (Patrick) 1955 Buter , M.J.S. (Maarten) 1901 w-z ½ – ½
Waanders , N.G.H. (Norbert) 1821 Anjewierden , A.A. (Anjo) 1778 z-w 1 – 0
Pots , M. (Maurice) 1823 Nicolai , H. (Henk) 1903 w-z 1 – 0
Tibbe , M.T. (Marinus) 1754 Lubbe van der, R.H.J. (Rob) 1753 z-w 0 – 1
Eillert , H. (Henk) 1626 Lebbink , A. (Antoni) 1750 w-z 1 – 0
Akker van den, B. (Bert) 1694 Borggreve , M.H.M. (Martin) 1573 z-w 1 – 0
Berghuis , T. (Thomas) 1493 Stam , D. (Daan) 1697 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1762 Gemiddelde Rating: 1737 6-2

3 Viertallen met lege handen naar huis.

Niet alleen ons Cupviertal, ook onze avondviertallen moesten het deze ronde doen zonder een enkel matchpunt.
Op 29 januari ging het eerste team naar Enschede en ontmoete daar het tweede viertal van Max Euwe. We konden daar geen potje breken, Henk en Erik verloren wat ongelukkig (vooral Erik)  en we moesten de punten daar laten:

SG Max Euwe 2 S.V. Borne 1
Wiedenhoft , N. (Niklas) 1762 Eillert , H. (Henk) 1626 z-w 1 – 0
Spek , R. (Richard) 1641 Veltkamp , F. (Frans) 1628 w-z ½ – ½
Mengels , H.J. (Joop) 1658 Muller , J. (Jos) 1612 z-w ½ – ½
Teijens van, O.A.T. (Onno) 1575 Witteveen , E.A.R. (Erik) 1551 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1659 Gemiddelde Rating: 1604 3-1

Het Tweede viertal onder leiding van Wim Arns ging gisteren naar Lichtenvoorde.  Hans was ook daar weer goed op dreef, maar hun sterke bezetting aan het 4de bord gaf de doorslag. Ook omdat Willem het ook hier niet kon redden.

S.V. Rokade 2 S.V. Borne 2
Hahne , J. (Jan) 1535 Arns , W.S.J. (Wim) 1549 z-w ½ – ½
Rijntjes , P.J.M. (Peter) 1481 Venerius , W. (Willem) 1408 w-z 1 – 0
Horst ter, J.E. (Hans) 1498 Kroeze , J.W. (Hans) 1443 z-w 0 – 1
Wolters , G. (Gerard) 1534 Wentink , F.G. (Freek) 1372 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1512 Gemiddelde Rating: 1443 2½-1½

V3 speelde de thuiswedstrijd, afgelopen dinsdag op de club, maar ondanks de hogere rating van ons derde viertal was matchwinst geen optie. Joop viel in voor Henk Dijkhuis en redde nog  de eer.

S.V. Borne 3 S.C.Rijssen 1
Fransen , C. (Clemens) 1202 Maat van de, G.W. (Wim) 1175 z-w 0 – 1
Boersma , G.A. (Gerard) 1165 Smit , J.G. (Gerben) 1078 w-z 0 – 1
Vries de, J. (Jos) 1150 Beltman , R. (Rick) 1066 z-w 0 – 1
Naatje , J. (Joop) 1174 Waanders , M.H. (Marinus) 865 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1173 Gemiddelde Rating: 1046 ½-3½

 

 

Borne snel uitgebekerd

Voor de eerste ronde van de SBO beker moesten we naar Lonneker. Dat was aanvankelijk op 25 januari. Door de ijzel op die vrijdagavond heeft dit uiteindelijk een week later plaatsgevonden. nl op 1 februari.
Lonneker heeft teams in de KNSB en dus ook sterke  spelers. De regel is dat tot een 2000 rating deze zonder meer opgesteld mogen worden.  Omdat het bekertoernooi niet bij iedereen van ons zo leeft konden we zelf niet op maximaal mogelijke sterkte uitkomen.  Dus ontstond  er gemiddeld 100 punten ratingverschil. De loting wonnen we al vast. Iedereen kreeg zijn favoriete kleur,  maar het ging niet lukken. We verloren twee partijen en  nadat de score van Lonneker op 2,5 stond gaf Paul ook zijn partij remise. Uitslag 3-1

Lonneker

Borne

Wennink , M. (Mart) 1958 Griffioen , A. (Lex) 1929 w-z 1 – 0
Stuij , L. (Leon) 1832 Formanoij , P. (Paul) 1771 z-w ½ – ½
Tsoukkerman , B.Z. (Boris) 1896 Leerentveld , J.G. (John) 1761 w-z ½ – ½
Anjewierden , A.A. (Anjo) 1778 Muller , J. (Jos) 1612 z-w 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1866 Gemiddelde Rating: 1768 3-1

uitbreiding website met nieuwe functionaliteit

De website is uitgebreid met de functie “Meta Data” van de interne competitie.
Zie voetregel blok “ïnterne competitie”.

De functie geeft een overzicht over de jaren heen betreffende aantal ronden gespeeld, aantal deelnemers, %winst, %remise, %extern etc.

Interne competitie ronde 13 en 14: Meeslepende gevechten aan de top SV Borne

In de interne schaakcompetitie liep clubkampioen Norbert Waanders onverwachts tegen zijn eerste verliespartij van het seizoen op door toedoen van John Leerentveld. In een Konings-Indische partij (een opening die op deze club vrijwel nooit wordt gespeeld, maar die garant staat voor spektakel) kreeg John voordeel op de damevleugel, terwijl Norbert al zijn geld op de koningsaanval zette, precies zoals het hoort in deze opening. John wist ternauwernood de aanval van Norbert te keren, al moest hij daarvoor een opgesloten toren accepteren. Op de damevleugel had hij ondertussen wel een gevaarlijke vrijpion gecreëerd. In tijdnood moest hij steeds allerlei offers en matdreigingen van Norbert in de gaten houden, maar hij kweet zich uitmuntend van deze taak. Met een bijzonder nuttige loperzet in het centrum bood hij Norbert een kwaliteit aan die Norbert inderdaad incasseerde. Dat had Norbert beter niet kunnen doen, want nu kon John promoveren en met twee dames op het bord alle dreigingen neutraliseren. Uiteindelijk was Norbert zelfs degene die door zijn vlag ging in straal verloren stelling. Ook Lex Griffioen zat heel dicht tegen zijn eerste nederlaag aan toen hij in het altijd lastige Morragambiet niet de juiste verdediging vond. Rik Veldhuis speelde lange tijd zeer sterk en kwam totaal gewonnen te staan. Toen hij echter overging tot een massale afruil in plaats van de aanval door te zetten, kreeg Lex met twee pionnen achterstand tegenkansen. Op de valreep wist Lex een eindspel met ongelijke lopers te bereiken dat remise werd. Ben ten Dam verschalkte in de opening een pion tegen Freek Wentink. Deze materiaalverhouding bleef lang intact tot Freek aan het eind er nog een toren bij deed en dus kon opgeven. Wim Arns leek lange tijd de koningsaanval van Hans Kroeze goed te hebben weerstaan, maar Hans vond toch nog het benodigde gaatje om de zwarte koning op te jagen. Tegen de gecombineerde dame en toren bleek die vrij kansloos. Guus Nolte richtte zijn stukken op de versplinterde koningsstelling van Gerard Boersma, snoerde hem steeds verder in en kon daarna simpel het punt incasseren. Willem Venerius kwam een vol stuk voor tegen Jos de Vries, maar de stelling was dermate dichtgeschoven dat hij niet zag hoe hij erdoor moest komen. Vermoedelijk had hij met een pionoffer nog wel iets kunnen bereiken, maar hij kon geen plan meer vinden en accepteerde remise.

Een ronde later kwam de nieuwe koploper Paul Formanoij remise overeen met Henk Eillert die de hele partij wel iets beter stond, maar onvoldoende om het eindspel met ongelijke lopers nog te winnen. Jos Muller verrekende zich flink tegen Hans Kroeze. Hij dacht bij een afruil mooi een pionnetje te winnen, maar kwam er (pas een paar zetten later!) achter dat hij een stuk had ingeleverd. Hans speelde de partij prima uit; Jos kwam er niet meer aan te pas. Erik Witteveen wist met een vorkje op de koningsvleugel een stuk te winnen tegen Freek Wentink die op dat moment meer oog had voor de damevleugel. Ook een kwaliteitswinst even later liet Erik echt niet passeren, waarna Freek moest opgeven. Frans Veltkamp had opvallend weinig moeite met het verslaan van Cor van Bree die na een wat vreemde damemanoeuvre al snel een stuk en later nog meer materiaal moest inleveren. Martin Pitt wist in de opening Guus Nolte nog wel bij te benen, maar in het middenspel raakte hij de draad kwijt en moest hij na enkele uren zijn koning omleggen.

In Memoriam Frits van Dorp

Frits van Dorp

 

Op maandag 7 januari jl is onze clubgenoot Frits van Dorp op 91 jarige leeftijd overleden. Frits is meer dan 25 jaar lid geweest van onze vereniging en vond schaken altijd erg leuk. Hij zag het als een goede manier om geestelijk scherp te blijven. Ondanks zijn hoge leeftijd was hij steeds een trouwe bezoeker van de clubavond. Hiervoor hebben wij altijd heel veel respect gehad. Daarnaast was Frits een aimabele persoonlijkheid. Wij zullen Frits missen.

 

Avond 8-tal goed op dreef

Speeldatum:            15 januari
Team:                         Borne, SOS Klasse  1E
Ronde:                       4
Plaats:                        Thuiswedstrijd in de Wiekslag
Tegenstander:         Max Euwe SOS 1  

Het avond 8-tal mocht het afgelopen dinsdag opnemen tegen Max Euwe 1. De Enschedeërs kamen met drie extra sterke spelers waarvan twee met een rating boven de 2000.   De lagere borden moesten het deze keer doen en dat pakte goed uit.
Het eerste punt wist Cor binnen te halen omdat de tegenstander, onder druk,  een toren weggaf.  De voorsprong werd door verlies van John weer ingehaald. Maar Wim en Henk wisten daarna de partij naar zich toe te trekken. Henk met steeds maar aandringende pionnen en  Wim was met degelijk en overtuigend spel zijn tegenstander de baas. Jos en zijn tegenstander zaten in de afruilmodus en nadat er alleen nog pionnen op het bord stonden werd uiteindelijk tot remise besloten. het stond dan 3,5-1,5. We zijn er bijna…    Rik, die ik nog geen fouten heb zien maken, liet het deze keer met torenverlies afweten en ook Norbert, die toch wel enige druk op zijn stelling had, kon het niet bolwerken.   Deze keer was Paul het laatste klaar en dat  was  met 3,5-3,5 ineens heel spannend. Hij wist in de gelijk opgaande partij het pionneneindspel naar zich toe te trekken.  Dat was mooi, want daarmee wonnen we de wedstrijd.    4½-3½
De volgende ronde is op 11 februari in Voorst.

De individuele uitslagen:

S.V. Borne 1 SG Max Euwe 1
Waanders , N.G.H. (Norbert) 1836 Willigen van, S.W. (Sjoerd) 2058 z-w 0 – 1
Veldhuis , H. (Rik) 1795 Hajdari , H. (Hysen) 1882 w-z 0 – 1
Leerentveld , J.G. (John) 1732 Ellenbroek , A.J. (Ton) 2041 z-w 0 – 1
Formanoij , P. (Paul) 1759 Rabbers , L.H.D. (Daniel) 1748 w-z 1 – 0
Eillert , H. (Henk) 1650 Teijens van, O.A.T. (Onno) 1559 z-w 1 – 0
Muller , J. (Jos) 1673 Spek , R. (Richard) 1685 w-z ½ – ½
Bree van, C. (Cor) 1576 Voorintholt , D. (Dick) 1644 z-w 1 – 0
Arns , W.S.J. (Wim) 1522 Butzelaar , C. (Cor) 1380 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1693 Gemiddelde Rating: 1750 4½-3½

Interne competitie ronde 11 en 12: Schaken bij kaarslicht?

Het nieuwe jaar begon in de top van de ranglijst van schaakvereniging Borne relatief vredelievend (nog met de kerstgedachte in het hoofd?). Dit uitte zich door verschillende remises in ronde 11. …lees verder

Matig resultaat tweede 4-tallen ronde

Afgelopen week speelden de viertallen. Het  1ste en het 3de thuis en de volgende dag het 2de in Groenlo.

In het eerste viertal versloeg Malki in recordtijd onze Peter.  Dat kwam omdat hij zelf vrijwel geen tijd gebruikte. Peter had daarom deze keer wel alle tijd nodig. Deze man lijkt een getalenteerde rapidspeler.  De  laatste partij was voor Jos die in tijdnood  de vijandige dame in zijn stelling toeliet en daarmee de kans op een 2-2 verspeelde.  Cor en Henk hadden inmiddels een verdienstelijke remise op hun naam geschreven.
Het tweede viertal, onder leiding van teamleider Wim Arns deed het beter. Wim zelf probeerde de beide matchpunten nog naar zich toe trekken door een toren op de kop ongeldig te verklaren en de partij op te eisen nadat er diagonale damebewegingen met deze manke toren werden gemaakt. Formeel moet de partij teruggedraaid en weer opgepakt worden met een minor promotie van een toren ipv een Dame. Vanuit deze positie bleek er niets meer te halen. Dus 2-2.
Het team van Clemens kon ook geen potje breken. Alleen haalde Henk nog een half punt en had nog de meeste kans op meer.

De individuele uitslagen:

S.V. Borne 1 S.V. Almelo 2
Eillert , H. (Henk) 1650 Manen van, A. (Ton) 1727 z-w ½ – ½
Muller , J. (Jos) 1673 Jonge de, E.M. (Edwin) 1755 w-z 0 – 1
Bree van, C. (Cor) 1576 Jong de, K. (Klaas) 1750 z-w ½ – ½
Levink , P.M. (Peter) 1564 Malki , A. (Afram) 0 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1616 Gemiddelde Rating: 1744 1-3
S.V. Groenlo 1 S.V. Borne 2
Veerkamp , R. (Rene) 1682 Arns , W.S.J. (Wim) 1522 z-w 1 – 0
Nijhof , G.H.H.M. (Guido) 1644 Venerius , W. (Willem) 1490 w-z 1 – 0
Kamperman , J.W. (Jan) 1234 Kroeze , J.W. (Hans) 1434 z-w 0 – 1
Klein Gunnewiek , V.H.J. (Vincent) 976 Wentink , F.G. (Freek) 1333 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1384 Gemiddelde Rating: 1445 2-2
S.V. Borne 3 S.V. Almelo 5
Fransen , C. (Clemens) 1195 Jonge de, J. (John) 1283 z-w 0 – 1
Boersma , G.A. (Gerard) 1120 Molenaar , T. (Teun) 1248 w-z 0 – 1
Vries de, J. (Jos) 1184 Boer , G. (Gert) 916 z-w 0 – 1
Dijkhuis , H. (Henk) 869 Stolp , C.J. (Cor) 983 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1092 Gemiddelde Rating: 1108 ½-3½

Invallers konden avond 8-tal niet redden

Speeldatum:     Donderdag 20 december  2018
Team:   SOS-1
Ronde: 3,  klasse 1E
Plaats: Uitwedstrijd in Ommen
Tegenstander:  HZP SOS-1

Ons 8-tal was op deze datum moeizaam samen te stellen. Mede door kerstborrels en kerstmarkten waren er spelers met

Willem Venerius debuteerde wel goed, helaas zonder punten.

andere verplichtingen en dat gelde ook voor de mogelijke invallers. Uiteindelijk is er toch nog een aardig team bij elkaar gekomen met invallers Hans en Freek die het de laatste tijd best goed doen en Willem Venerius maakte zijn debuut in het achttal.  Dat probleem zouden de Ommenaren ook moeten hebben, maar dat bleek heel beperkt. Twee Ommense teams stonden in bijna volledige bezetting hun tegenstanders in de ruime en goed verlichte speelzaal op te wachten. De start was goed. John scoorde al gelijk goed door de h-lijn van de met wit spelende tegenstander open te breken en daar zwaar geschut op te stellen. In een uurtje was het al 1-0, dat gaf de burger moed.  Peter probeerde hetzelfde maar zijn aanval op de koning werd gestopt en hij kwam daardoor zelf in de achterste linies in de problemen. Dus was het ook al bijna net zo snel 1-1.  Wim en Rik zagen na lange tijd geen winstkansen en solliciteerden naar Remise.  Rik was ook nogal agressief van start gegaan, maar had ook in zijn achterste linies  gaten. Het vuur was er inmiddels uit. Bij Wim stonden er alleen pionnen en lichte stukken op het bord. Ondanks dat de resterende borden er niet zo goed voor stonden werden deze twee remise.  Het kon ook nog slechter aflopen, zo werd geredeneerd.  Bord 6,7 en 8 waren nog volop aan het “vechten” . Zelf speelde ik op bord 3 ook een intensieve partij op een vol bord, weliswaar in een iets betere stelling, maar kreeg daardoor weinig mee van wat er toen op de laatste borden gebeurde. Dat het niet super goed ging had ik wel in de gaten.  Hans kon zijn pionnenstorm niet uitvoeren, maar kreeg hem zelf op het dak. Freek had een stelling die je aan alle kanten lek kon prikken en Willem, die toevallig nog een sterkere tegenstander op bord 8 trof,  keek al geruime tijd tegen  materiaalverlies aan, zonder veel compensatie.  Als eerste melde Hans dat hij zijn partij had opgegeven. Even later volgde Freek en met Willem er achteraan was de stand al 5-2 voor Ommen. Jos kon zijn partij onder de bekende tijdsdruk met moeite positief afwikkelen. Er zaten een tweetal zeer riskante momenten in. Gelukkig had hij een paard voorsprong gekregen en kon hij daarmee de opgerukte vrijpion elimineren.  Toen torenruil geforceerd werd was het klusje geklaard want het pionneneindspel was om in de zak te steken.  Dat de laatste zet onreglementair was, maakte niet veel uit. Na terugzetten en verder spelen zou het ook gewonnen zijn en dus gaf de tegenstander op. Het teamverlies was een feit. 5-3. Inmiddels was het ruim 23.30 uur.

Volgende wedstrijd is op 15 januari en krijgen we Max Euwe SOS 1 op bezoek. Dat wordt een pittige wedstrijd.

Het meeste succes was nog voor de eerste borden.

Dit zijn de individuele uitslagen:

S.C. ’t Zwarte Paard 1

S.V. Borne 1

Jong de, G. (Gosse) 1824 Veldhuis , H. (Rik) 1795 z-w ½ – ½
Hoekstra , J. (Jan) 1827 Leerentveld , J.G. (John) 1732 w-z 0 – 1
Winters , K. (Klaas) 1710 Muller , J. (Jos) 1673 z-w 0 – 1
Westra , M. (Mindert) 1647 Levink , P.M. (Peter) 1564 w-z 1 – 0
Dijkstra , J. (Jan) 1597 Arns , W.S.J. (Wim) 1522 z-w ½ – ½
Groot de, H.D. (Eric) 0 Kroeze , J.W. (Hans) 1434 w-z 1 – 0
Kraayeveld , A. (Adriaan) 1488 Wentink , F.G. (Freek) 1333 z-w 1 – 0
Dunnewind , M. (Mark) 1571 Venerius , W. (Willem) 1490 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1666 Gemiddelde Rating: 1568 5-3

Lex snelschaakkampioen

Zaterdagteam succesvol tegen topper Max Euwe 3

Speeldatum:            15 december  2018
Team:                         KNSB  Zaterdag team
Ronde:                       5  Klasse 4b
Plaats:                        Uitwedstrijd in Enschede
Tegenstander:         Max Euwe 3

Het zaterdagteam reisde vandaag af naar Enschede. In het clubgebouw van Max Euwe vond een echte schaakmarathon plaats. 4 teams van Max Euwe speelden hun thuiswedstrijd.  ME1 in de eerste klasse, ME2  in de tweede klasse en Me3 en 4 in de vierde klasse.
De verwachtingen waren voor ons niet erg hoog. Max Euwe 3 had alle 4 wedstrijden tot nu toe ruim gewonnen en stond fier bovenaan. Het is Barcelona tegen Heracles had ik al horen zeggen. Maar toch , als  je na 5 kwartier spelen de borden langs ging kon Borne nog wel eens voor een stuntje gaan zorgen.
Henk speelde een wilde opening en sprokkelde snel een aantal pionnen, maar liet zijn paard vangen. Het paardverlies werd ruim gecompenseerd door zijn overmacht aan pionnen. De tegenstander wist er geen raad mee en ging vrij snel in op het remiseaanbod. Ook Jos  bood remise aan. Een iets schijnbaar betere stelling, maar wel met veel tijdverbruik. De tegenstander kon er eenvoudig wel 20 minuten over nadenken maar ging akkoord.  Marinus had na een bizarre opening geen pionnen meer op de damevleugel. Wel kreeg hij, zoals gewoonlijk, mooi aanvalsspel en zou moeten winnen. Maar hij zette pardoes zijn dame op een bedreigd veld neer. Over en sluiten. Dat was een hele domper.  Intussen had Lex ook een remise gescoord en was daarmee de helft al klaar. De andere helft deed er veel langer over en maakten allen de 40 zetten vol. Als eerste Thomas die met alles-of-niets strategie een aanval op de koningsstelling lanceerde. De verdediging van de tegenstander klopte niet helemaal en na Kh2 offerde Thomas een loper. (zie foto).  Voordat de tegenstander het in de gaten had stond hij drie zetten later mat: 2,5-2,5 Dat was een mooie opsteker, want ook op de andere borden zag het er niet verkeerd uit.

Thomas gaf mat in drie na een stukoffer

Patrick, Norbert en Art  konden met 2 punten uit de 3 resterende partijen voor een stunt zorgen. Helaas, Art gaf een toren weg omdat er een vijandige loper uit zijn gezichtsveld stond. (verscholen achter een paard). Maar die loper stond er al uren zei Sjaak Piest, zijn tegenstander.  Dus moesten we de laatste twee partijen winnen. Patrick had een eindspel met toren en ongelijke lopers. Aanvankelijk met een pion minder, maar nu weer met een pion meer.  Patrick probeerde te forceren met een kwaliteits-offer, maar dat kon het niet redden en moest berusten in remise. De meest spannende partij werd gespeeld door Norbert. De eerste 20 zetten werden in een traag tempo afgewerkt. Norbert had hier een iets betere stelling. De volgende 20 zetten werden in 30 seconden per zet afgewikkeld om de 40 zetten grens op tijd te halen. Daar kwam Norbert wat slechter uit. Hij moest een pion geven en kreeg een aanval op zijn koningsstelling. Met de zwarte dame op h5 werd hij gedongen een toren te offeren (zie foto), maar met een counter nam hij een vrij staande loper op d7 terug en hij forceerde daarmee een dodelijke matdreiging. Eindstand 4-4.  We waren heel dicht bij beter, maar dit is een resultaat om tevreden mee te zijn.

De volgende wedstrijd is een thuiswedstrijd op 9 februari 2019 tegen Drienerlo.

Norbert moet hier g4 spelen om niet mat te gaan

De individuele resultaten:

SG Max Euwe 3

Borne

Compagnie , L.G. (Luc) 2125 Munster , P. (Patrick) 1951 z-w ½ – ½
Molen van der, J. (Jarich) 1698 Griffioen , A. (Lex) 1944 w-z ½ – ½
Snuverink , L. (Laurens) 1938 Waanders , N.G.H. (Norbert) 1836 z-w 0 – 1
Piest , J.A. (Sjaak) 1983 Rol , A. (Art) 1833 w-z 1 – 0
Tempelman , K. (Kristianne) 1873 Tibbe , M.T. (Marinus) 1732 z-w 1 – 0
Vleeming , V. (Vincent) 1857 Eillert , H. (Henk) 1650 w-z ½ – ½
Aalbers , T.W.J. (Thijs) 1823 Muller , J. (Jos) 1673 z-w ½ – ½
Rabbers , L.H.D. (Daniel) 1748 Berghuis , T. (Thomas) 1471 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1881 Gemiddelde Rating: 1761 4-4

 

Jan Timman speelde voor Wageningen op bord 5. Hij won overtuigend

Het was een top schaakdag op hoog niveau.
Max Euwe 4 verloor overigens met 6-2 van Rokade uit Lichtenvoorde. Dit zijn onze tegenstanders in de vierde klasse.
Max Euwe 2 won van Voorst met 5,5-2,5.
Wageningen, met Jan Timman op bord 5, won van het Tiental Max Euwe 1  met 5,5-4,5

Interne competitie ronde 9 en 10: Terechte en onterechte remises bij SV Borne

In de interne competitie van schaakvereniging Borne zorgde Paul Formanoij er in ronde 9 met een overwinning op Rik Veldhuis voor dat de spanning aan kop van de ranglijst gehandhaafd bleef. …lees verder

Open Schaaktoernooi om de Herikon trofee

 

Open schaaktoernooi Herikon van start

Nu al 30 deelnemers

 

Borne- Op 22 januari gaat het open schaaktoernooi van start. Op  5 dinsdagavonden zal dan via een  knock out systeem worden geschaakt. Iedere schaker in Twente kan hieraan mee kan doen. Het speeltempo

1 uur 30 minuten + 10 sec per zet. Doordat er 10 seconden per zet bijkomt

is notatie niet verplicht in de laatste 5 minuten. Er moet die avond een beslissing vallen dus is er remise overeen gekomen, dan volgt een barrage met snelschaken van 15 minuten per persoon per partij. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Sportcentrum de Wiekslagaan de Deldensestraat 82 in Borne.De afvallers spelen in een secondair toernooi mee. Nu al doen hebben zich 30 schakers aangemeld. Deelname is gratis. Men kan zich nog opgeven bij Paul Formanoij tel 0618815680 of per e-mail pformanoij@gmail.com.