e-mail: webteam

inloggen webbeheer

Interne competitie ronde 3 en 4: Kleine stormloop aan nieuwe leden SV Borne

In de derde ronde van de schaakcompetitie van de SV Borne was de zaal met 11 partijen flink bezet. …lees verder

KNSB team zonder punten naar huis

De schade bleef beperkt.

De tweede ronde was een uitwedstrijd in Lichtenvoorde. Rokade is een vereniging welke onder de Oostelijke Schaakbond valt. Daarom voor ons een nieuw gezicht.   Dit sterke team met kampioenaspiraties  was voor ons een moeilijke tegenstander. Ook omdat we Lex, Art en Bert  moesten missen waren de kansen op een of twee matchpunten niet erg groot.

Hier en daar werd al (te) snel geprobeerd remise overeen te komen, maar het ratingsverschil was voor de meeste tegenstanders een reden om door te blijven spelen.  Bij Cor bijvoorbeeld. Het pionverlies in het toreneindspel bleek daarna voldoende voor het eerste verliespunt. Wel lukte het Patrick en Norbert om remise overeen te komen. Om daarna gezellig op het buitenterras te analyseren en te genieten van de zon.
Jos was inmiddels in een onduidelijk pionneneindspel beland maar  de tegenstander maakte een ernstige misrekening  (het vierkantje van de vrijpion) en gaf toen meteen op.  Met tussenstand 2-2 zag het er nog aardig uit. Thomas had materieel voordeel (kwaliteit). Frans ging voortvarend van start, liet de ontwikkeling van de damevleugel even liggen en stond er van uit de opening goed voor en ook Henk had een voordelige stelling met een extra pion.  Zouden we nog een matchpunt kunnen pakken?  Marinus opende weer eens on-traditioneel en beantwoorde c4 met f5. Wits antwoord was daarna h4 en vervolgens h5.  Het werd een echte worstelpartij, De ontwikkeling ging wat moeizaam, maar hij werkte zich er netjes uit. Hij durfde uiteindelijk zelfs kort te rokeren met de vijandige pion voor de deur.  Maar ergens ging er iets mis en was materiaalverlies het gevolg. Met een stuk en heel veel ratingpunten minder was er niet veel eer meer te behalen. Frans, die op een vol bord  zijn dame voor twee torens had geruild, verloor met een schaakje een loper en kon ook inpakken. Intussen was het Henk wel gelukt remise overeen te komen.
Als laatste keken we nog naar Thomas.  Zijn materieel voordeel werd inmiddels door een veel mindere stelling negatief gecompenseerd. Ook was de 40 zetten grens nog lang niet bereikt terwijl de klok “5 voor 12” aangaf . Na enige  overweging werd ook hier remise geaccepteerd.  Einduitslag 5-3.

Rokade

Borne

Leroi , M.R. (Marcel) 1931 Munster , P. (Patrick) 1935 z-w ½ – ½
Mulder , N. (Nick) 2090 Waanders , N.G.H. (Norbert) 1834 w-z ½ – ½
Dorst , M.H. (Menno) 1865 Eillert , H. (Henk) 1626 z-w ½ – ½
Swerink , E.E. (Erwin) 1953 Tibbe , M.T. (Marinus) 1721 w-z 1 – 0
Luimes , A.J. (Arent) 1900 Veltkamp , F. (Frans) 1645 z-w 1 – 0
Marneth , M. (Maarten) 1774 Muller , J. (Jos) 1652 w-z 0 – 1
Gerhardus , R.W.M. (Robbie) 1802 Bree van, C. (Cor) 1577 z-w 1 – 0
Stevens , R. (Rob) 1685 Berghuis , T. (Thomas) 1474 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1875 Gemiddelde Rating: 1683 5-3

De volgende wedstrijd is op 3 oktober. We krijgen dan het Nijverdalse ENO op bezoek.

ladder ronde 2

Eerste team begint het KNSB avontuur met een nederlaag.

Eerste team begint het KNSB avontuur met een nederlaag.

Speeldatum:     15 september 2018

Team:                   1
Ronde:                 1
Plaats:                  Thuiswedstrijd in de Wiekslag
Tegenstander:   O&O Kampen
Locatie:               de Wiekslag, Deldensestraat 82 Borne

 

Op 15 september kreeg het eerste team bezoek van het team van O&O uit Kampen. Dit team kwam uit de promotieklasse van de Noord Nederlandse regionale bond. Binnen de KNSB kompetitie ontstond nu de kans dat men elkaar kon ontmoeten.

Op papier was het team uit Kampen veel sterker. Ca 100 ratingpunten. Dus we zagen ons niet erg kansrijk. Mede door het gemis van Lex en Cor. Ook van onze aanwas uit Delden, Art Rol en Marius Tibbe, moest Art de eerste ronde voorbij laten gaan. Gelukkig hadden we met John en Paul goede vervanging.

Helaas, begonnen we al met een punt achterstand omdat Henk verstek liet gaan. In het wedstrijdverloop deed Patrick het zeer goed. Maar ook Norbert en John haalden een verdienstelijk resultaat. Echter in beide gevallen was een overwinning binnen handbereik geweest.  Het waren helaas de onnodige nederlagen op de onderste borden die ons de das om deden.

Voor onze nieuwe locatie was het ook de première van een teamwedstrijd. Met hulp van Clemens verliep en een ander volgens plan. Al was het rumoer van een op handen zijnde feestje niet ingecalculeerd.

De volgende wedstrijd is een uitwedstrijd tegen Lichtenvoorde op 6 oktober

   Borne     1736 – O&O Kampen     1839                     2½ – 5½

  1. Norbert Waanders 1834 – William Cornelissen 2038 ½  – ½
  2. Patrick Munster 1935 – Hans Spoelstra 2040 1  – 0
  3. Paul Formanoij 1753 – Muharem Mujkanovic 1982 0  – 1
  4. Marinus Tibbe 1721 – Berd Ekkelboom  1794 ½  – ½
  5. John Leerentveld 1725 – Jarno Visscher 1886 ½  – ½
  6. Bert van den Akker 1710 – Seine Hakkers 1747 0  – 1
  7. NO – Basilios Papoudis       1665 0  – 1  Regl.
  8. Thomas Berghuis 1474 – René de Wilde 1557 0  – 1

 

  

Interne competitie ronde 1 en 2: Schaakcompetitie van start op nieuwe locatie

Het nieuwe seizoen is voor schaakvereniging Borne gestart op een nieuwe locatie, gelegen naast de vorige locatie. Vanaf heden wordt er niet meer geschaakt in ‘De Spil’, maar in ‘De Wiekslag’.  Het is even wennen, maar de zaal is inmiddels mooi aangekleed en de sfeer is prima. …lees verder

Interne competitie ronde 24: Norbert Waanders prolongeert schaaktitel

Het clubkampioenschap van de SV Borne is wederom gewonnen door Norbert Waanders. Al voor de laatste ronde wist hij zich zeker van prolongatie van de titel en dus veroorloofde hij zich in iets betere stand een salonremise in de laatste ronde tegen Paul Formanoij. …lees verder

Ver-SPIL-ling leidt tot gezellige avond

Het Thematoernooi ging dit keer over de Spil. De locatie waar we al meer dan 20 jaar spelen. Iedereen had de mail goed gelezen want er werd van alles meegenomen wat eetbaar of drinkbaar was. De drankvoorraad is nu ook weer op peil

Het was een gezellig schaaktoernooi, waar menigeen zich ook nog weer in de werking van de klokken kon verdiepen.

Patrick en Norbert behaalden 6 punten en het onderlingsresultaat was ten gunste van Patrick. Bijzonder was dat iedereen de 7 ronden vol maakte ondanks dat het nog een beetje uitliep. 23.20 uur eindigde de laatste partij. …lees verder

Heinz Eligmann winnaar laddercompetitie

Theo Heeregrave winnaar van de “Johan van der Horstschaal”

Interne competitie ronde 22 en 23: John Leerentveld neemt revanche op zichzelf

Het onderlinge duel in ronde 22 van de schaakcompetitie tussen John Leerentveld en Paul Formanoij, de nummers 2 en 3 op de ranglijst van de SV Borne, was binnen een mum van tijd beslist. …lees verder

John Leerentveld winnaar Rapid

Hans Kroeze winnaar chess960

Interne competitie ronde 20 en 21: Gelukkige ontsnappingen in schaakpartijen

In de strijd om het interne kampioenschap van de schaakvereniging Borne kreeg clubkampioen Norbert Waanders het in ronde 20 behoorlijk benauwd. …lees verder

Oude kampioen tegen nieuwe kampioen

Konden we vorig jaar WSG-2 nog van het kampioenschap afhouden. (we werden toen zelf de kampioen) Dit jaar liet WSG zich niet weer de kaas van het brood eten. De Winterswijkers  waren naar Borne gekomen om minimaal 2,5 bordpunt op te halen en dat is ze ruimschoots gelukt. De mooie speelzaal van het Kulturhus was het decor van de kampioenstrijd.
Paul vestigde deze keer alle records. Wellicht wat onwennig aan het eerste bord en niet met de favoriete kleur offerde hij op de 7de set een paard op wits f2 veld. Paul meende het paard met een extra bonus pion zo terug te kunnen winnen. Dat was niet zo. Erger nog, de pion was giftig en dat leidde op de 9de set tot dameverlies. 0-1 .  Cor kreeg een remise aangeboden, die hij, naar mijn idee wat gemakkelijk aannam.  Omdat WSG-2 opstelling er uit zag als door een lot bepaald, had Werner een tegenstander die 300 ratingpunten meer was. Dat houd niet in dat hij  de aanval op zijn koningsstelling had kunnen pareren, maar dat is nu net het klasseverschil.    Dat dit niet altijd geldt bewees Thomas die voor de tweede maal op bord 8 zijn tegenstander met 300 ratingpunten meer, onderuit haalde.  Een pion verschil, veroverd in het middenspel, bracht Thomas na wat ingewikkelde manoeuvres, naar een gewonnen eindstelling. WSG-2 had hiermee de benodigde punten binnen en kon zich definitief kampioen noemen. Tussenstand 1,5-2,5.
Ook Norbert had een zwaargewicht als tegenstander en zette een nette remise neer.  Patrick had het op papier wat gemakkelijker, maar kon het niet in harde cijfers omzetten en hield het op remise. Henk had een kwaliteit minder in het eindspel, maar was overduidelijk niet tevreden over zijn aanpak en die leidde tot een verloren positie.  Als laatste was Jos nog bezig tegen wat normaal de eerste bord speler van WSG is.  Vanuit Siciliaans had hij een mooi overwicht in het centrum opgebouwd en dacht met een wat gevaarlijke paardvork een kwaliteit te winnen en af te wikkelen. Er zat een bug in de combinatie; de laatste afruilslag bleek niet voor Jos. Dat scheelde net weer een stuk tegen de kwaliteit en Marcel speelde het eindspel prima uit.
Dat was de laatste wedstrijd in de promotieklasse van de SBO. Volgend jaar zal dit omgeturnd zijn in een vierde en vijfde klasse KNSB.

De uitslagen:

Promotieklasse; Ronde: 9; Datum: za 2018-04-21
 
 
 
 
 
1.
Formanoij,P.(Paul)
1777
Sligte te,L.C.(Bert)
1768
0
1
2.
Munster,P.(Patrick)
1965
Meijer,H.G.L.M.(Hennie)
1776
½
½
3.
Waanders,N.G.H.(Norbert)
1815
Abbink,H.R.W.(Henri)
1921
½
½
4.
Muller,J.(Jos)
1685
Krosenbrink,M.(Marcel)
1981
0
1
5.
Eillert,H.(Henk)
1650
Boogaard,D.N.(Dick)
1813
0
1
6.
Bree van,C.(Cor)
1617
Harxen van,L.(Luc)
1462
½
½
7.
Kienhuis,W.(Werner)
1537
Aalbers,H.J.(Herby)
1826
0
1
8.
Berghuis,T.(Thomas)
1375
Wamelen van,D.(Dick)
1799
1
0

Viertalavond met wisselend sucses

Afgelopen dinsdag was het weer een thuiswedstrijd voor onze beide viertallen.  Het eerste viertal ontving het derde viertal van Almelo en kon al vast een punt opschrijven omdat ze met z’n drieën kwamen. Het tweede punt kwam van Jos, die na een moeizame opening een sterk centrum ontwikkelde met twee dreigende pionnen.  Al voor dat deze echt gevaarlijk werden besloot de tegenstander al op te geven omdat ook al meerdere stukken tegelijk “in” stonden. Cor belande intussen in een remise stelling. Zijn mooie vrijpion maakte weinig kans door de ongelijke lopers. De punten waren in ieder geval snel binnen.  Paul zat nog te zwoegen in een onduidelijke stelling tegen Erik Mijnheer. De aangeboden remise werd dan ook snel geaccepteerd en een overwinning van 3-1 werd genoteerd.
Intussen waren de spelers van het tweede viertal nog volop bezig.  Park Stokhorst was het nest waaruit dit team, dat voor de helft uit dames bestond,  was uitgevlogen.  Hier was Borne V2 minder goed bezig. Werner blunderde op bord 1 een toren weg, wat later nog een stuk werd. Maar dat was te veel in het eindspel.  Hans kon het deze keer ook niet redden en ging ook aan materiaalverlies ten onder.  Gerard speelde een mooie partij en had in een eindspel nog de meeste kansen. Na stukruil en  afwikkelen naar een pioneindspel  was de winst niet zo ver meer weg geweest.  Toch was Gerard gelukkig met een half punt en spaarde daarmee niet de dame op het bord, maar de dame achter het bord.  Clemens stond eigenlijk totaal verloren maar de tegenstander liet pardoes een vrijpion doorlopen en gaf daarna meteen op.  Het mocht echter niet meer baten, weer was een Park Stokhorst team ons de baas. 1,5-2,5

De individuele uitslagen:

Klasse V3; Ronde: 6; Datum: di 2018-04-17
 
Herikon bv/Borne V1
 
 
Almelo V3
 
3
1
 
1.
Eillert,H.(Henk)
1650
NO
1
0
Regl.
2.
Formanoij,P.(Paul)
1777
Mijnheer,E.(Erik)
1546
½
½
3.
Muller,J.(Jos)
1685
Crompvoets,R.M.(Robert)
1487
1
0
4.
Bree van,C.(Cor)
1617
Wolters,C.J.M.(Chris)
1430
½
½
Klasse V7; Ronde: 8; Datum: di 2018-04-17
 
Herikon bv/Borne V2
 
 
Park Stokhorst V3
 
 
1.
Kienhuis,W.(Werner)
1537
Elfring,R.(Ria)
1401
0
1
2.
Kroeze,J.W.(Hans)
1445
Oostmeijer,W.(Wil)
1278
0
1
3.
Fransen,C.(Clemens)
1048
Schaning,G.(Günther)
1197
1
0
4.
Boersma,G.A.(Gerard)
1117
Voort van der,J.(Jose)
1241
½
½