e-mail: webteam

inloggen webbeheer

Uitbreiding website met nieuwe functionaliteit

De website is uitgebreid met de functie “historisch verloop” van de interne competitie.
Zie voetregel blok “ïnterne competitie”.

De functie geeft een overzicht over de jaren heen betreffende plaats, punten, score, scorings%, rating en TPR per persoon per seizoen.

Zaterdagteam succesvol tegen topper Max Euwe 3

Speeldatum:            15 december  2018
Team:                         KNSB  Zaterdag team
Ronde:                       5  Klasse 4b
Plaats:                        Uitwedstrijd in Enschede
Tegenstander:         Max Euwe 3

Het zaterdagteam reisde vandaag af naar Enschede. In het clubgebouw van Max Euwe vond een echte schaakmarathon plaats. 4 teams van Max Euwe speelden hun thuiswedstrijd.  ME1 in de eerste klasse, ME2  in de tweede klasse en Me3 en 4 in de vierde klasse.
De verwachtingen waren voor ons niet erg hoog. Max Euwe 3 had alle 4 wedstrijden tot nu toe ruim gewonnen en stond fier bovenaan. Het is Barcelona tegen Heracles had ik al horen zeggen. Maar toch , als  je na 5 kwartier spelen de borden langs ging kon Borne nog wel eens voor een stuntje gaan zorgen.
Henk speelde een wilde opening en sprokkelde snel een aantal pionnen, maar liet zijn paard vangen. Het paardverlies werd ruim gecompenseerd door zijn overmacht aan pionnen. De tegenstander wist er geen raad mee en ging vrij snel in op het remiseaanbod. Ook Jos  bood remise aan. Een iets schijnbaar betere stelling, maar wel met veel tijdverbruik. De tegenstander kon er eenvoudig wel 20 minuten over nadenken maar ging akkoord.  Marinus had na een bizarre opening geen pionnen meer op de damevleugel. Wel kreeg hij, zoals gewoonlijk, mooi aanvalsspel en zou moeten winnen. Maar hij zette pardoes zijn dame op een bedreigd veld neer. Over en sluiten. Dat was een hele domper.  Intussen had Lex ook een remise gescoord en was daarmee de helft al klaar. De andere helft deed er veel langer over en maakten allen de 40 zetten vol. Als eerste Thomas die met alles-of-niets strategie een aanval op de koningsstelling lanceerde. De verdediging van de tegenstander klopte niet helemaal en na Kh2 offerde Thomas een loper. (zie foto).  Voordat de tegenstander het in de gaten had stond hij drie zetten later mat: 2,5-2,5 Dat was een mooie opsteker, want ook op de andere borden zag het er niet verkeerd uit.

Thomas gaf mat in drie na een stukoffer

Patrick, Norbert en Art  konden met 2 punten uit de 3 resterende partijen voor een stunt zorgen. Helaas, Art gaf een toren weg omdat er een vijandige loper uit zijn gezichtsveld stond. (verscholen achter een paard). Maar die loper stond er al uren zei Sjaak Piest, zijn tegenstander.  Dus moesten we de laatste twee partijen winnen. Patrick had een eindspel met toren en ongelijke lopers. Aanvankelijk met een pion minder, maar nu weer met een pion meer.  Patrick probeerde te forceren met een kwaliteits-offer, maar dat kon het niet redden en moest berusten in remise. De meest spannende partij werd gespeeld door Norbert. De eerste 20 zetten werden in een traag tempo afgewerkt. Norbert had hier een iets betere stelling. De volgende 20 zetten werden in 30 seconden per zet afgewikkeld om de 40 zetten grens op tijd te halen. Daar kwam Norbert wat slechter uit. Hij moest een pion geven en kreeg een aanval op zijn koningsstelling. Met de zwarte dame op h5 werd hij gedongen een toren te offeren (zie foto), maar met een counter nam hij een vrij staande loper op d7 terug en hij forceerde daarmee een dodelijke matdreiging. Eindstand 4-4.  We waren heel dicht bij beter, maar dit is een resultaat om tevreden mee te zijn.

De volgende wedstrijd is een thuiswedstrijd op 9 februari 2019 tegen Drienerlo.

Norbert moet hier g4 spelen om niet mat te gaan

De individuele resultaten:

SG Max Euwe 3

Borne

Compagnie , L.G. (Luc) 2125 Munster , P. (Patrick) 1951 z-w ½ – ½
Molen van der, J. (Jarich) 1698 Griffioen , A. (Lex) 1944 w-z ½ – ½
Snuverink , L. (Laurens) 1938 Waanders , N.G.H. (Norbert) 1836 z-w 0 – 1
Piest , J.A. (Sjaak) 1983 Rol , A. (Art) 1833 w-z 1 – 0
Tempelman , K. (Kristianne) 1873 Tibbe , M.T. (Marinus) 1732 z-w 1 – 0
Vleeming , V. (Vincent) 1857 Eillert , H. (Henk) 1650 w-z ½ – ½
Aalbers , T.W.J. (Thijs) 1823 Muller , J. (Jos) 1673 z-w ½ – ½
Rabbers , L.H.D. (Daniel) 1748 Berghuis , T. (Thomas) 1471 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1881 Gemiddelde Rating: 1761 4-4

 

Jan Timman speelde voor Wageningen op bord 5. Hij won overtuigend

Het was een top schaakdag op hoog niveau.
Max Euwe 4 verloor overigens met 6-2 van Rokade uit Lichtenvoorde. Dit zijn onze tegenstanders in de vierde klasse.
Max Euwe 2 won van Voorst met 5,5-2,5.
Wageningen, met Jan Timman op bord 5, won van het Tiental Max Euwe 1  met 5,5-4,5

Interne competitie ronde 9 en 10: Terechte en onterechte remises bij SV Borne

In de interne competitie van schaakvereniging Borne zorgde Paul Formanoij er in ronde 9 met een overwinning op Rik Veldhuis voor dat de spanning aan kop van de ranglijst gehandhaafd bleef. …lees verder

ladder ronde 4

Open Schaaktoernooi om de Herikon trofee

 

Open schaaktoernooi Herikon van start

Nu al 30 deelnemers

 

Borne- Op 22 januari gaat het open schaaktoernooi van start. Op  5 dinsdagavonden zal dan via een  knock out systeem worden geschaakt. Iedere schaker in Twente kan hieraan mee kan doen. Het speeltempo

1 uur 30 minuten + 10 sec per zet. Doordat er 10 seconden per zet bijkomt

is notatie niet verplicht in de laatste 5 minuten. Er moet die avond een beslissing vallen dus is er remise overeen gekomen, dan volgt een barrage met snelschaken van 15 minuten per persoon per partij. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Sportcentrum de Wiekslagaan de Deldensestraat 82 in Borne.De afvallers spelen in een secondair toernooi mee. Nu al doen hebben zich 30 schakers aangemeld. Deelname is gratis. Men kan zich nog opgeven bij Paul Formanoij tel 0618815680 of per e-mail pformanoij@gmail.com.

4-tallen met wisselend succes

Deze week speelden de 4-tallen hun eerste ronde. Het 1ste  en het 3de maandag in een uitwedstrijd en het 2de dinsdag op onze eigen locatie.
V1, het 1ste, speelde weer eens bij Park Stokhorst en verloor ook deze keer. Maar nu ook met grote cijfers, terwijl de ratingverschillen niet groot zijn.  Invaller Frans wist nog een remise overeen te komen.  Henk en Jos waren niet echt op dreef en nieuwkomer Peter kon het ook niet redden.

S.V. Park Stokhorst 1 S.V. Borne 1
Groot de, B.R. (Bertil) 1734 Eillert , H. (Henk) 1650 z-w 1 – 0
Reinink , B.J.A. (Ben) 1636 Muller , J. (Jos) 1673 w-z 1 – 0
Meijerink , A.W.A. (Alfons) 1594 Veltkamp , F. (Frans) 1631 z-w ½ – ½
Willigen van, L. (Leen) 1491 Levink , P.M. (Peter) 1564 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1614 Gemiddelde Rating: 1630 3½-½

Beter deed  V2 het op dinsdagavond.  Lochem is voor ons een onbekende club. Ondanks onze lagere rating waren we ze ruim de baas. Jammer dat Willem met een betere stelling door de klok ging.

S.V. Borne 2 S.V. Lochem 2
Arns , W.S.J. (Wim) 1522 Ebskamp , L. (Bart) 1508 z-w 1 – 0
Venerius , W. (Willem) 1490 Erkamp , J.M. (Hans) 1536 w-z 0 – 1
Kroeze , J.W. (Hans) 1434 Kamminga , H. (Huib) 1433 z-w 1 – 0
Wentink , F.G. (Freek) 1333 Meulenbroek , L.F.P. (Leo) 0 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1445 Gemiddelde Rating: 1492 3-1

V3 ging naar Haaksbergen.  Daar haalden Gerard en Henk de punten binnen.  Helaas net niet genoeg voor de teamwinst, dus werd het een puntendeling.

SV HEC 3 S.V. Borne 3
Nijhuis , R.G. (Rob) 1296 Fransen , C. (Clemens) 1195 z-w 1 – 0
Nagelmaeker , S. (Simon) 1137 Vries de, J. (Jos) 1184 w-z 1 – 0
Remmelts , R.G. (Remy) 966 Boersma , G.A. (Gerard) 1120 z-w 0 – 1
Wijlens-Achterbosch , B.J.M. (José) 801 Dijkhuis , H. (Henk) 869 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1050 Gemiddelde Rating: 1092 2-2

Zaterdagteam pakt eerste matchpunt

Speeldatum:             24 november   2018
Team:                         KNSB  Zaterdag team
Ronde:                       4
Plaats:                       Uitwedstrijd in Lonneker
Tegenstander:         SV Lonneker

 

Afgelopen zaterdag speelde ons zaterdagteam een 4-punten wedstrijd en wel in Lonneker. Het is de strijd om de-op-een-na-laatste plaats. Door een hogere bordscore stonden we daar iets beter voor, ook is onze gemiddelde rating behoorlijk hoger.  Vroege remises waren taboe. Er moest gestreden worden.

Maar ja soms zit het mee, soms zit het tegen. Met een 4-4 resultaat, met enig geluk verkregen, mochten we toch onze handen dicht knijpen.  Daarmee bleven we Lonneker nog voor op de ranglijst.   De onderste plaats  werd hiermee overgedaan aan Drienerlo, dat met 6-2 verloor van ENO.

Op de borden ging het wisselend.  Cor speelde in rapid tempo 33 zetten. Door een (te) vroeg offerstuk, gevolgd door een grootscheepse afruil had hij in het eindspel niet veel meer te vertellen Voor 15.00 konden we al een verliespunt noteren.  Dit  punt werd goedgemaakt door Marinus die weer schitterde met zijn offensieve spel.  Inmiddels waren we een uur verder. Bert en Lex hadden beide weer remise ideeën, maar het idee dat we meer moesten zorgde ervoor dat er nog doorgespeeld wed. Uiteindelijk werd de stelling er ook naar. Men wilde niet verliezen, maar kon ook geen winstgevend plan bedenken. Dus werd het toch maar weer remise. Norbert ging wel voor meer, maar na een superieure damezet van de jonge tegenstandster kwam hij na gedwongen afruil toch een kwaliteit achter. Dat zij meteen daarna een toren weggaf en Norbert dus een stuk voor kwam kunnen we als geluk kwalificeren. Geluk dwing je af zeggen ze in het voetbal. Of dat hier ook geldt? Dus stonden we in een keer een punt voor. Helaas moest Patrick dit punt weer inleveren bij de vader van Norberts tegenstandster.  De pion achterstand was nog niet het ergste, maar met de chronische druk op zijn stelling kreeg  Patrick geen kans.  Ook Jos speelde voluit, maar de tegenstander wist het allemaal te pareren.  Dus in een eindspel maar op pionnenroof gegaan.  Daarmee herpakte de tegenstander zijn kansen en kon hij zijn passieve Toren en Paard opnieuw activeren en gevaarlijk maken. Hij zag zich kans hiermee remise af te dwingen met een eeuwig schaak na 32 zetten, maar had hier eenvoudig meer kunnen bereiken.  Dus moest Art het weer doen als laatste. (dus weer een foto van Art).   Hij had al eerder een remise aanbod overwogen, maar koos er toch voor een winstvariant te zoeken.  Maar die zag niemand en die zat er ook niet in, dus werd het toch remise en de einduitslag 4-4.  Art als laatste klaar met 35 zetten om 16.40 uur. Niemand haalde de 40 zetten grens.

Lonneker 2

Borne

Meijerink , J. (Jürgen) 1919 Munster , P. (Patrick) 1951 z-w 1 – 0
Gerritsen , G.H.G. (Gijs) 1857 Griffioen , A. (Lex) 1944 w-z ½ – ½
Meijerink , I. (Inken) 1652 Waanders , N.G.H. (Norbert) 1836 z-w 0 – 1
Babic , I.V. (Igor) 1675 Rol , A. (Art) 1833 w-z ½ – ½
Stoltenborgh , W.R. (Wim) 1708 Tibbe , M.T. (Marinus) 1732 z-w 0 – 1
Jonkers , H. (Henk) 1639 Akker van den, B. (Bert) 1699 w-z ½ – ½
Wissenburg , W.A.G. (Walter) 1562 Muller , J. (Jos) 1673 z-w ½ – ½
Hulskers , A. (Albert) 1530 Bree van, C. (Cor) 1576 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1693 Gemiddelde Rating: 1781 4-4

De volgende wedstrijd is een uitwedstrijd tegen Max Euwe 3: 15 december.

 

 

Borne SOS gelijk tegen Raalte

Speeldatum:             13 November 2018
Team:                         Borne, SOS Klasse  1E
Ronde:                       2
Plaats:                        Thuiswedstrijd in de Wiekslag
Tegenstander:         Raalte 1

 

Op 13 november hadden we onze eerste avondwedstrijd in onze clublocatie.  Dat we maatregelen moeten nemen om het geluid op de gang te beteugelen was ook nu wel duidelijk. Maar het is te doen en volgende keer gebruiken we de hele zaal.  Na het succes van de eerste wedstrijd  in Lonneker, hadden we er zin in en hoopten we de euforiestemming er in te houden.  Volkomen gelijkwaardige tegenstander was het, maar deze keer hadden we het geluk niet mee.  Peter kwam met een (te) vroege remise, op zich wel een verdienstelijk resultaat tegen een 1700+ (invaller)speler.  Cor wist deze keer snel te winnen dat was mooi. De punten gingen echter verloren op bord  3,4  en 5 tegen lager gewaardeerde tegenstanders.  Door winst van  Rik en Wim kwam het nog net goed voor een matchpunt.

De uitslagen:

S.V. Borne 1 S.C. Raalte 1
Waanders , N.G.H. (Norbert) 1836 Mocking , S. (Sjaak) 1833 z-w ½ – ½
Veldhuis , H. (Rik) 1795 Huisman , L.J. (Jan) 1766 w-z 1 – 0
Leerentveld , J.G. (John) 1732 Blom , H.L. (Erik) 1681 z-w 0 – 1
Formanoij , P. (Paul) 1759 Bril , H. (Hans) 1632 w-z 0 – 1
Muller , J. (Jos) 1673 Bril , C.M. (Karel) 1589 z-w 0 – 1
Bree van, C. (Cor) 1576 Daalen van, M.R.J.D. (Maarten) 1535 w-z 1 – 0
Levink , P.M. (Peter) 1564 Honer , A.F. (Aaron) 1744 z-w ½ – ½
Arns , W.S.J. (Wim) 1522 Nijenhuis , C. (Collin) 0 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1682 Gemiddelde Rating: 1683 4-4

Interne competitie ronde 7 en 8: Eerste winstpartijen voor nieuwe leden

 

In ronde 7 van de schaakcompetitie van de SV Borne  probeerde Lex Griffioen voor de verandering eens de Italiaanse opening uit tegen Henk Eillert, maar hij kwam na een paar mindere zetten al snel slechter te staan. Zijn remiseaanbod werd dan ook terecht geweigerd. …lees verder

Vroege voorsprong ontwikkelde remisevirus.

Speeldatum:            3 November 2018
Team:                         Borne/Delden, KNSB klasse 4B
Ronde:                       3
Plaats:                        Thuiswedstrijd in de Wiekslag
Tegenstander:         ENO Nijverdal

De Nijverdallers waren keurig op tijd, maar bij ons waren er problemen. Nieuwkomer Marc Pots had de berichtgeving niet gezien en kon na enkele telefonische pogingen vertellen dat hij ook niet in staat was te komen. Dus nam Jos na ruim een half uur zijn plaats in op bord 5.
Op de borden leek het wel goed te gaan. De scherp spelende Marinus maakte slippertje in de opening, dat niet afgestraft werd, vervolgens rolde hij de tegenstander op en zaten na 3 kwartier de stukken weer in het doosje. 1-0.
Door die mooie start kwam het remise spook weer opdagen. Lex keek al tegen de hoge rating van zijn tegenstander aan en toen hij na 14 zetten remise aangeboden kreeg nam hij dat maar al te graag aan. Buurman Patrick noemde zich wat onzeker omdat hij niet alle bewegingen van de tegenstander had zien aankomen. In iets betere stelling werd ook tot remise besloten.
Remiseman Bert kon tegen de ook degelijk spelende Freek de Goede ook geen voordelige positie behalen en ook hier werd een half punt genoteerd. Maar deze hadden we min of meer ingecalculeerd.
Jos had wel een duidelijk betere stelling, maar het was nog lang niet gespeeld. Met 40 minuten achterstand in de start + het onbedoeld meespelen en een kijkje op de nog spelende borden dacht Jos ook met remise goed te doen.  (Achteraf had ik daar spijt van omdat ik later toch het gevoel had dat hier de winst, dus een half punt, mogelijk heb laten zitten.)
Met de tussenstand 3-2 kreeg het verdere verloop toch een andere wending. De goed spelende Henk verspeelde een kwaliteit, zonder enige compensatie. Norbert zat weliswaar een beetje in de verdrukking, maar hij kon ergens twee stukken winnen tegen een toren, maar ging voor volledig stukwinst. De tegenstander had een verrassende tussenzet en haalde een beslissend voordeel.  Toen was het ineens 3-4.
Alle hoop was gevestigd op Art die misschien ons eerste matchpuntje binnen zou kunnen halen.  Onder ruime belangstelling speelde hij een lastig eindspel met pionnen en stukken wat op bepaalde moment toch echt wel winnend was. Art bleef heel koel onder de druk, maar maakte helaas niet altijd juiste keuze. Remise kon hij nog net grijpen, maar dat was te weinig voor teampunten.

Volgende teamwedstrijd op 24 november in Lonneker

De individuele uitslagen:

Borne ENO
Griffioen , A. (Lex) 1944 Essen van, M. (Mark) 2075 z-w ½ – ½
Munster , P. (Patrick) 1951 Alssema , E. (Etien) 1923 w-z ½ – ½
Waanders , N.G.H. (Norbert) 1836 Heide van der, J. (Jacques) 1886 z-w 0 – 1
Rol , A. (Art) 1833 Klink , D.G. (Dennie) 1811 w-z ½ – ½
Muller , J. (Jos) 1673 Lamers , M. (Marco) 1711 z-w ½ – ½
Eillert , H. (Henk) 1650 Brinkhuis , R.A. (Rody) 1761 w-z 0 – 1
Akker van den, B. (Bert) 1699 Goede de, F.J. (Freek) 1620 z-w ½ – ½
Tibbe , M.T. (Marinus) 1732 Voortman , N.M. (Niels) 1719 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1790 Gemiddelde Rating: 1813 3½-4½

 

KNSB-ratinglijst per 1-11-2018

Interne competitie ronde 5 en 6: Partijwinst na dameverlies? Bij SV Borne kan alles!

Na het seizoen rustig te zijn begonnen met een serie remises boekte Norbert Waanders op de schaakvereniging in ronde 5 zijn eerste zege. Slachtoffer was Willem Venerius die goed en lang tegenstand bood, maar na pionverlies (door een fraaie truc van Norbert) zijn verdediging uit elkaar zag vallen. Norbert maakte het karwei knap af. …lees verder

Nieuwe Team met overwinning naar huis.

Speeldatum:                                   Vrijdag 19 oktober 2018
Team:                                               SOS-1
Ronde:                                              1
Plaats:                                              Uitwedstrijd in Lonneker
Tegenstander:                               Lonneker SOS-1

Ons kersverse SOS-1 team begon dit seizoen met een uitwedstrijd. We gingen naar Lonneker.  Twee Bornezen,  5 Hengelo-ers en een Almelo-er telden het team. Wellicht dat daarom veel spelers op eigen gelegenheid wensten te reizen.  Wellicht volgende keer  ergens in Hengelo afspreken?

We waren ruim op tijd aanwezig,  want alles moest om 19.45 beginnen.  Het  hok zat nog vol met jeugdspelers (dat dan wel weer) en nadat er door Gijs Gerritsen een uitslag was geroepen liep het langzaam leeg. Blijkbaar werd  er een toernooitje afgewerkt.

Daarna gebeurde er niet zo veel. Dus stelden we zelf maar de klokken in en zetten de borden goed. Nadat ik om 20.05 een mogelijke wedstrijdleider aansprak en verzocht om te beginnen kwam er weer actie.  Er waren wel gehaktballen en zoutjes,  dat was dan weer wel voor elkaar.

Nadat we uiteindelijk van start waren gegaan keerde de rust terug en werd er fanatiek gespeeld. Zelf dacht ik dat de onze  winstpunten van de laatste 4 borden moesten komen, maar dat pakte anders uit.  Van de partijen zelf kan ik niet veel vertellen want ik was het langste bezig.

Cor was het eerste klaar, helaas met een negatieve score.  John kwam niet zo goed uit de opening, zo leek het,  maar maakte er een spannende partij van en won in de slotfase nog een stuk.  Rik bleef Gijs Gerritsen vanaf begin de baas en kon ook een punt voor Borne opschrijven.  Norbert kon het niet redden tegen Mart, waar het mis ging is me niet duidelijk. Peter leek het goed te doen tegen zijn veel hoger gerate tegenstander, maar ging al converserend ten onder. Wim moest alle zeilen bijzetten om zijn tegenstander de baas te blijven, maar dat lukte hier wel. Frans haalde een verdienstelijke remise en bij een stand van 3½-3½ mocht ik het materieel voordeel, dat al in de 14de set was behaald, omzetten in het winnende winstpunt.

Aan de bar werd nog met computeranalyses het missen van de winstpartijen van de Lonneker Top besproken en we keerden om 23.15 huiswaarts.

De individuele uitslagen:

S.V. Lonneker 1 S.V. Borne 1
Wennink , M. (Mart) 1926 Waanders , N.G.H. (Norbert) 1834 z-w 1 – 0
Gerritsen , G.H.G. (Gijs) 1812 Veldhuis , H. (Rik) 1803 w-z 0 – 1
Anjewierden , A.A. (Anjo) 1832 Leerentveld , J.G. (John) 1725 z-w 0 – 1
Akkersdijk , E.A. (Erik) 1817 Muller , J. (Jos) 1652 w-z 0 – 1
Engberink , T. (Tom) 1699 Veltkamp , F. (Frans) 1645 z-w ½ – ½
Hulskers , A. (Albert) 1514 Bree van, C. (Cor) 1577 w-z 1 – 0
Groenewoudt , G.H. (Gerhard) 1707 Levink , P.M. (Peter) 1558 z-w 1 – 0
Scherfke , J.H. (Jurgen) 1425 Arns , W.S.J. (Wim) 1530 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1717 Gemiddelde Rating: 1666 3½-4½

De volgende wedstrijd is in Borne, tegen Raalte, op 13 november.

Interne competitie ronde 3 en 4: Kleine stormloop aan nieuwe leden SV Borne

In de derde ronde van de schaakcompetitie van de SV Borne was de zaal met 11 partijen flink bezet. …lees verder

KNSB team zonder punten naar huis

De schade bleef beperkt.

De tweede ronde was een uitwedstrijd in Lichtenvoorde. Rokade is een vereniging welke onder de Oostelijke Schaakbond valt. Daarom voor ons een nieuw gezicht.   Dit sterke team met kampioenaspiraties  was voor ons een moeilijke tegenstander. Ook omdat we Lex, Art en Bert  moesten missen waren de kansen op een of twee matchpunten niet erg groot.

Hier en daar werd al (te) snel geprobeerd remise overeen te komen, maar het ratingsverschil was voor de meeste tegenstanders een reden om door te blijven spelen.  Bij Cor bijvoorbeeld. Het pionverlies in het toreneindspel bleek daarna voldoende voor het eerste verliespunt. Wel lukte het Patrick en Norbert om remise overeen te komen. Om daarna gezellig op het buitenterras te analyseren en te genieten van de zon.
Jos was inmiddels in een onduidelijk pionneneindspel beland maar  de tegenstander maakte een ernstige misrekening  (het vierkantje van de vrijpion) en gaf toen meteen op.  Met tussenstand 2-2 zag het er nog aardig uit. Thomas had materieel voordeel (kwaliteit). Frans ging voortvarend van start, liet de ontwikkeling van de damevleugel even liggen en stond er van uit de opening goed voor en ook Henk had een voordelige stelling met een extra pion.  Zouden we nog een matchpunt kunnen pakken?  Marinus opende weer eens on-traditioneel en beantwoorde c4 met f5. Wits antwoord was daarna h4 en vervolgens h5.  Het werd een echte worstelpartij, De ontwikkeling ging wat moeizaam, maar hij werkte zich er netjes uit. Hij durfde uiteindelijk zelfs kort te rokeren met de vijandige pion voor de deur.  Maar ergens ging er iets mis en was materiaalverlies het gevolg. Met een stuk en heel veel ratingpunten minder was er niet veel eer meer te behalen. Frans, die op een vol bord  zijn dame voor twee torens had geruild, verloor met een schaakje een loper en kon ook inpakken. Intussen was het Henk wel gelukt remise overeen te komen.
Als laatste keken we nog naar Thomas.  Zijn materieel voordeel werd inmiddels door een veel mindere stelling negatief gecompenseerd. Ook was de 40 zetten grens nog lang niet bereikt terwijl de klok “5 voor 12” aangaf . Na enige  overweging werd ook hier remise geaccepteerd.  Einduitslag 5-3.

Rokade

Borne

Leroi , M.R. (Marcel) 1931 Munster , P. (Patrick) 1935 z-w ½ – ½
Mulder , N. (Nick) 2090 Waanders , N.G.H. (Norbert) 1834 w-z ½ – ½
Dorst , M.H. (Menno) 1865 Eillert , H. (Henk) 1626 z-w ½ – ½
Swerink , E.E. (Erwin) 1953 Tibbe , M.T. (Marinus) 1721 w-z 1 – 0
Luimes , A.J. (Arent) 1900 Veltkamp , F. (Frans) 1645 z-w 1 – 0
Marneth , M. (Maarten) 1774 Muller , J. (Jos) 1652 w-z 0 – 1
Gerhardus , R.W.M. (Robbie) 1802 Bree van, C. (Cor) 1577 z-w 1 – 0
Stevens , R. (Rob) 1685 Berghuis , T. (Thomas) 1474 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1875 Gemiddelde Rating: 1683 5-3

De volgende wedstrijd is op 3 oktober. We krijgen dan het Nijverdalse ENO op bezoek.