e-mail: webteam

inloggen webbeheer

Interne competitie ronde 23 en 24: Norbert Waanders verspeelt schaaktitel nog bijna

Norbert Waanders is net als de vorige twee jaren clubkampioen geworden van de SV Borne, maar had daar in de laatste ronde wel een overdosis geluk voor nodig.

In de voorlaatste ronde van de schaakcompetitie van de SV Borne zag Paul Formanoij zijn kampioenskansen slinken. Hij verloor van de verrassend sterk spelende Cor van Bree. Cor viel aan op de damevleugel, terwijl Paul een pionnenstorm op de koningsvleugel op touw zette, waarmee hij wel zijn eigen koning van bescherming ontdeed. Cor ving de storm goed op en profiteerde knap van de slechte witte koningspositie. Met een fraai schijnoffer van een paard nam hij de aanval op de koningsvleugel over, combineerde zich naar stukwinst en liet Paul geheel kansloos. Jos Muller speelde wat passief in de opening tegen John Leerentveld, maar een breekzet van John bleek incorrect. Jos hield er een gedekte vrijpion aan over die overigens geen stap verder kon komen. Voor beide partijen bleek ten aanval trekken in het vervolg riskant dus werd er tot remise besloten. Ook Ben ten Dam lukte het niet zijn voordeel tegen Erik Witteveen te verzilveren. Dat lukte Rik Veldhuis wel tegen Hans Kroeze. Zijn ene pion voordeel gaf de doorslag. Willem Venerius hoefde tegen Freek Wentink met een toren voor alleen nog maar simpel mat te zetten, maar deed een onbegrijpelijke zet, waarna Freek de toren opraapte en nog remise maakte. Ton Droste dacht voordeel te hebben tegen Gerard Boersma, maar gaf een hele toren cadeau bij een poging tot dameruil en verloor. Gert Nijhuis had een gewonnen pionneneindspel tegen Guus Nolte, maar liet zijn koning opsluiten in de hoek en verloor door zetdwang. Ook pat zat er net niet meer in. Theo Heeregrave won van Joop Naatje en ook Clemens Fransen won zijn partij. Hij had het moeilijk tegen Jos de Vries totdat die een stuk weggaf.

In de laatste ronde werd Norbert Waanders overspeeld door Cor van Bree die zijn goede vorm opnieuw etaleerde. Met een pionnenstorm en een kwaliteitsoffer werd de zwarte koning het vrije veld ingestuurd. Op tientallen manieren had Cor deze partij kunnen beslissen, maar na een verkeerd pionzetje kreeg Norbert een kleine kans op tegenaanval die zowaar tot onzekerheid bij  Cor leidde. Tot schrik van de toeschouwers (en vooral van Paul Formanoij die anders kampioen was geworden) liet Cor zich zelfs mat zetten. Paul zette Erik Witteveen netjes van het bord via pion- en kwaliteitswinst, maar won er dus geen titel mee. John Leerentveld zette zijn dame afzijdig en gaf Ben ten Dam alle kans om een vernietigende aanval op te zetten,  maar door een verkeerd pionzetje van Ben kwam John nog met eeuwig schaak weg. Freek Wentink was kansloos tegen Rik Veldhuis en ook Jos Muller kwam er niet aan te pas tegen een sterk spelende Henk Eillert. Hans Kroeze profiteerde goed van de pionnenstructuur van Willem Venerius, Theo Heeregrave en Guus Nolte hielden het op remise en Henk Dijkhuis besloot het seizoen in stijl met een nederlaag tegen Tonnie Droste.

Comments are closed.