e-mail: webteam

inloggen webbeheer


Theo onderscheiden met “Borns bijtje”

Van 1980 met soms tussenposes tot 2007 is Theo actief geweest als bestuurslid van de schaakvereniging Borne. Elke week indelingen maken standen opmaken en rating doorgeven. Wedstrijdleider van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond met vele wedstrijden waarvoor hij door het hele land doorreist. Ook bij het ONJK schaken in Twente was hij jarenlang wedstrijdleider. Het 5 minutentoernooi kwam er en zelfs internationale schaakinterlands werden er opgezet van het Nederlands vrouwenschaakteam tegen Duitsland en Polen, in Borne. Ook was hij actief voor het IBIS-toernooi in Haaksbergen. Grootste succes is natuurlijk het veteranen kampioenschap van de Schaakbond Overijssel. Van een handjevol schakers die naar vorig jaar bijna 100. Dus tijd om hem in het zonnetje te zetten. Het was de bedoeling met de prijsuitreiking van het 25 ste toernooi, maar ja Covid 19, dus dan nu maar.

Protocol Corona

Vanaf 1 juli is het toegestaan binnen te sporten. Dit betreft zowel trainingen als wedstrijden (binnen de club en tussen clubs onderling). De bekende regel van 1,5 meter afstand dient echter gehandhaafd te worden.

De hoofdregel voor iedere schaker is dat wanneer u symptomen vertoont, die kunnen wijzen op corona, dan blijft u thuis.

Voor de meest actuele versies van:
– Het NOC*NSF protocol verantwoord sporten, zie https://nocnsf.nl/sportprotocol
– Het KNSB schaakprotocol zie https://www.schaakbond.nl/nieuws/schaken-en-decoronacrisis

Als schaakvereniging Borne zullen wij ons houden aan het Sportprotocol. De concrete afspraken staan op de volgende pagina’s

Algemeen
– Er is altijd een Corona verantwoordelijke aanwezig. Dit is in principe iemand van het bestuur of anders zullen wij een van de leden vragen dit op zich te nemen
– Met het aanmelden voor een speelavond geef je aan geen gezondheidsklachten te hebben die duiden op Corona (zie ook bijlage). Dit kan voor aanvang van de sportactiviteit nogmaals gebeuren.
– Schakers kunnen worden geweigerd of naar huis worden gestuurd tijdens de training of wedstrijd bij (vermoeden) van klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, of koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak.
– Kwetsbare sporters (boven 70 jaar en uit risicogroepen) dienen zelf hun risico te analyseren of zij op de sportlocatie zich in groepen kunnen begeven. Raadpleeg desnoods uw huisarts;
– Als Schaakvereniging Borne zorgen wij voor persoonlijke reinigingsmiddelen in de vorm van doekjes en desinfecterende middelen.
– Vooralsnog gaan het snelschaken, het doorgeefschaak en multisimultaan niet door.

De speelzaal
– Geef elkaar de ruimte bij het binnen gaan en verlaten van de speelzaal. Passeer elkaar niet in de hal naar de speelzaal gang.
– Voor de ventilatie zullen ramen en deuren worden opengezet. Dit vermindert de kans op besmetting. Dit kan van invloed zijn op het geluid en/of de temperatuur.
– Toiletbezoek: Maximaal één persoon tegelijk op het toilet (1 bij de heren; 1 bij de dames).
– De keuken is dicht voor de leden, omdat hier te weinig ruimte is. Wij zullen zorgen dat één persoon op bepaalde momenten consumpties haalt. Indien gewenst kun je zelf een glas mee te nemen.
– Indien je gebruik maakt van de koffiemachine
o probeer dan zo min mogelijk aan te raken.
o Gebruik zo veel mogelijk gepast geld
o Haal geen koffie voor je tegenstander (of doe dit samen).
o Het kan handig zijn je eigen beker mee te nemen.

De partij
– Er geldt (vooralsnog) een maximum aantal spelers van 16 op een speelavond. Om dit te garanderen moet iedereen die wil meespelen zich actief aanmelden (ipv afmelden wanneer je niet komt). Dit kan via de website. Indien er meer dan 16 spelers zijn, zal op basis van de ranglijst worden bepaald wie wordt uitgeloot. Hierbij komt iedereen aan de beurt.
– Reinig of desinfecteer je handen voor aanvang van de wedstrijd;
– Bij een partij zit je naast elkaar en speel je met elk een eigen bord. De klok komt dan in het midden te staan.
– Wij beginnen met “gewone partijen” voor de interne competitie. Om ervoor te zorgen dat een speelavond niet te lang duurt, wordt het speeltempo ingekort naar 1 uur p.p.p.p + 30 seconden per zet Hierdoor is de speelavond korter, waardoor we minder lang op elkaar zitten.

Speciale avonden (zoals inloopavonden) zullen wij in eerste instantie niet organiseren.

In Memoriam Cor van Bree

Op zondag 9 augustus 2020 is onze schaakvriend Cor van Bree op 67-jarige leeftijd overleden.

Cor was vanaf 1979 zonder onderbreking lid van onze vereniging; diende onze vereniging als voorzitter.

Cor was een bescheiden, aimabel mens maar dominant aanwezig in de eregalerij van onze vereniging: clubkampioen 1986 en 1989, bekerwinnaar 1983 en 1984, snelschaakkampioen 1984 en 1985, voorzitter 1991, 1992 en 1993.

Cor wij zullen je missen!

 

Corona maatregel maakt komende viertallen rondes onmogelijk

De (uitgestelde) 4de en de 5de ronde van de viertallen zouden gespeeld worden in de week van 23 t/m 28 maart.  Dat gaat nu niet door, tot dat er een nieuwe datum bepaald is.

Wel heeft ons derde viertal de vierde ronde gespeeld voordat corona maatregel van kracht was. Dit was een uitwedstrijd tegen het Hengelose HSC op 5 maart en eindigde in 2-2.

H.S.C.-Stork 3

S.V. Borne 3

Bult, H.J.J. (Henk) 1391 Fransen, C. (Clemens) 1262 z-w 0 – 1
Campmans, J.L.H. (Anja) 1364 Nijhuis, G. (Gert) 1383 w-z 1 – 0
Hofstee, P. (Peter) 1223 Venerius, W. (Willem) 1319 z-w 0 – 1
Winters, J. (Joop) 1111 Dijkhuis, H. (Henk) 815 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1272 Gemiddelde Rating: 1195 2-2

Zaterdag Team haalt de nodige punten

Speeldatum:             Za 7 maart 2020
Team:                         KNSB team
Ronde:                       6,  Klasse 4b
Plaats:                        Thuiswedstrijd in de Wiekslag
Tegenstander:           Lonneker 2.

De 6de ronde werd nog gespeeld voordat de Corona maatregelen dit niet meer mogelijk maakte. Dat leverde Borne een mooie overwinning op tegen het tweede van Lonneker. De punten hadden we hard nodig om aansluiting met de middenmoot te houden.
De Partij van Thomas was snel verloren, maar met winst van Marinus en invaller Thijs kwamen we goed uit de startblokken. Henk trok de kar op het eerste bord maar kon geen punten binnenhalen. Patrick en Paul wel, middels een remise. Maar de zwart-spelers Aart en Bert konden de matchpunten met een overwinning veilig stellen.   5-3
Individuele uitslagen:

Borne 1

Lonneker 2

Eillert, H. (Henk) 1684 Gerritsen, G.H.G. (Gijs) 1894 z-w 0 – 1
Munster, P. (Patrick) 1951 Anjewierden, A.A. (Anjo) 1854 w-z ½ – ½
Rol, A. (Art) 1802 Stoltenborgh, W.R. (Wim) 1700 z-w 1 – 0
Tibbe, M.T. (Marinus) 1808 Klein Essink, J. (Jeroen) 1753 w-z 1 – 0
Berghuis, T. (Thomas) 1509 Hulskers, A. (Albert) 1625 z-w 0 – 1
Formanoij, P. (Paul) 1800 Wissenburg, W.A.G. (Walter) 1586 w-z ½ – ½
Akker van den, B. (Bert) 1693 Scherfke, J.H. (Jurgen) 1381 z-w 1 – 0
Mangelsdorf, T. (Thijs) 1410 Jonkers, H. (Henk) 1618 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1707 Gemiddelde Rating: 1676 5-3

De volgende ronde zou een thuiswedstrijd zijn tegen Voorst op 28-3. De KNSB heeft echter deze competitieronde geschrapt en meegedeeld dat er een nieuwe datum komt.

 

Achttal wint vierpuntenduel tegen Zwarte Paard

Achttal wint vierpuntenduel tegen Zwarte Paard

Met veel pijn en moeite werd het belangrijke duel tegen Het Zwarte Paard uit Ommen uit het vuur gesleept door het SOS-team. Dit terwijl de tegenstander met een speler minder kwam opdraven i.v.m. een ziektegeval. Lex Griffioen hoefde aan bord 1 dus niet in actie te komen om het punt te incasseren. Rik Veldhuis leek tamelijk solide en zelfs iets beter te staan, maar gaf op een onbewaakt moment zomaar een stuk weg. Hij gaf meteen op. Theo Heeregrave liet zich onnodig enkele geïsoleerde pionnen aansmeren die kwetsbaar waren. Nadat hij er eentje verloor werd het vrijwel onmogelijk om de vrijpion van zijn tegenstander tegen te houden. Die wikkelde netjes af naar een gewonnen pionneneindspel. Henk Eillert deed gelukkig wat terug in een vreemde partij waarin zijn tegenstander een incorrect offer moest bekopen. Ook John Leerentveld dwong winst af via een pionnenstorm en een loperoffer op de koningsvleugel. Het resterende toreneindspel met een pion voorsprong bleek voldoende om het punt binnen te halen. Erik Witteveen kreeg een verloren staand eindspel voor de kiezen na een verkeerde afwikkeling. Omdat zijn tegenstander hierna echter de verkeerde pion opspeelde bleek het ongelijke lopereindspel ondanks drie pionnen voorsprong niet meer te winnen en moest die in remise berusten. Wim Arns kreeg in een gelijk opgaande partij hulp van de tegenstander die zijn koning naar het midden van het bord dirigeerde om zich daar pardoes mat te laten zetten. Hiermee was de buit binnen voor het team. Gelukkig maar, want Norbert Waanders liet zich de kaas van het brood eten door in lichte tijdnood zijn dame weg te geven na een partij waar hij een pionnetje had buitgemaakt, maar wel wat onder druk stond.

S.V. Borne 1

S.C. ’t Zwarte Paard 1

Griffioen, A. (Lex) 1902 Hoekstra, J. (Jan) 1743 z-w 1R – 0R
Veldhuis, H. (Rik) 1779 Jong de, G. (Gosse) 1739 w-z 0 – 1
Leerentveld, J.G. (John) 1781 Westra, M. (Mindert) 1713 z-w 1 – 0
Waanders, N.G.H. (Norbert) 1824 Winters, K. (Klaas) 1607 w-z 0 – 1
Eillert, H. (Henk) 1684 Engbersen, J. (Johan) 1753 z-w 1 – 0
Heeregrave, T.J. (Theo) 1546 Groot de, H.D. (Eric) 1657 w-z 0 – 1
Arns, W.S.J. (Wim) 1587 Dijkstra, J. (Jan) 1596 z-w 1 – 0
Witteveen, E.A.R. (Erik) 1507 Hop, T. (Tom) 1577 w-z ½ – ½

Uitslag: 4,5 – 3,5 met als bijzonderheid dat alle zwartspelers van Borne een vol punt behaalden.

Interne competitie ronde 15: Bijzondere loper bestrijkt zwarte en witte velden

In verband met een externe wedstrijd van het avondteam van de SV Borne waren er slechts 4 partijen in ronde 15 van de interne competitie. Hans Kroeze gooide weer eens alles op de koningsaanval, maar deze werd door Ben ten Dam goed opgevangen. …lees verder

Interne competitie ronde 14: Bijna een dolle toren als reddingsboei

In het topduel in de 14e ronde van de interne Bornse schaakcompetitie durfden Paul Formanoij en Norbert Waanders in gelijke stelling niets te forceren, dus werd het remise. …lees verder

Interne Competitie ronde 12 en 13: Prachtige schaakles van clubkampioen

Norbert Waanders sloeg in ronde 12 van de interne competitie van SV Borne een gat op de ranglijst door de sterke Rik Veldhuis te verpletteren. …lees verder

Invallers konden het team niet redden

Speeldatum:     Vrijdag 14 februari
Team:   SOS-1
Ronde: 5,  klasse 1E
Plaats: Uitwedstrijd in Hardenberg

Vrijdag is voor onze club geen populaire schaakavond. Met maar liefst 5 invallers gingen we deze keer naar Hardenberg.  Het was een 4-puntenwedstrijd, dus de belangen waren wel groot deze keer. Dapper gingen we dan ook de strijd aan.  Maar op de eerste borden zat het niet mee en de invallers konden niet voor een stuntje zorgen.  John miste een remise op een tempo, nadat het bord tijdens de partij bijna vlam had gevat.  Jos had zijn tegenstander aardig vast gezet, maar met een listig vorkje kon deze zich toch bevrijden.  Paul en Wim haalden een verdienstelijke remise, maar toen had Hardenberg  al 4,5 bordpunten. Bij de invallers kon Peter nog een half punt meepikken.  Voor de anderen was 200 punten rating verschil een maatje te groot.
De volgende wedstrijd is op 7 maart tegen het Zwarte Paard, de drager van de rode lantaarn. Dat is op 10 maart.

Schaakvereniging Hardenberg 1

S.V. Borne 1

Hesselink, R.J.A. (Rutger) 1760 Formanoij, P. (Paul) 1800 z-w ½ – ½
Benninga, M. (Mark) 1695 Leerentveld, J.G. (John) 1781 w-z 1 – 0
Spanjers, E. (Edgar) 1639 Muller, J. (Jos) 1538 z-w 1 – 0
Spuij, A.D. (Arie) 1713 Arns, W.S.J. (Wim) 1587 w-z ½ – ½
Wilps, D.J. (Dinand) 1621 Levink, P.M. (Peter) 1500 z-w ½ – ½
Zwaagstra, M.B. (Marten) 1656 Kroeze, J.W. (Hans) 1478 w-z 1 – 0
Lenthe van, G.W. (Gerwin) 1596 Wentink, F.G. (Freek) 1409 z-w 1 – 0
Lenthe van, B.J. (Bernard) 1606 Mangelsdorf, T. (Thijs) 1410 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1661 Gemiddelde Rating: 1563 6½-1½

4-tallen deze ronde met goede score

Afgelopen dinsdag kregen we twee viertallen op bezoek. Een week daarvoor had ons derde viertal al een mooie overwinning in Deventer geboekt. Ook thuis verliep de score goed. V1 speelde 2-2 en ook het tweede viertal won.

S.V. Borne 1

S.C. Raalte 1

Griffioen, A. (Lex) 1902 Mocking, S. (Sjaak) 1728 z-w 1 – 0
Leerentveld, J.G. (John) 1781 Bril, C.M. (Karel) 1712 w-z 1 – 0
Eillert, H. (Henk) 1684 Bril, H. (Hans) 1565 z-w 0 – 1
Muller, J. (Jos) 1538 Velsen van, J.A. (Jaap) 1508 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1726 Gemiddelde Rating: 1628 2-2

S.V. Borne 2

S.V. Almelo 2

Arns, W.S.J. (Wim) 1587 Steffens, B.H.M. (Bennie) 1586 z-w 1 – 0
Kroeze, J.W. (Hans) 1478 Crompvoets, R.M. (Robert) 1520 w-z 1 – 0
Wentink, F.G. (Freek) 1409 Mijnheer, E. (Erik) 1519 z-w 0 – 1
Fransen, C. (Clemens) 1262 Hofsink, J.H. (Henri) 1358 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1434 Gemiddelde Rating: 1496 2½-1½

D.S.G. Pallas 1

S.V. Borne 3

Smit, G. (Gorrit) 1557 Fransen, C. (Clemens) 1262 z-w ½ – ½
Wansink, K. (Koen) 1331 Nijhuis, G. (Gert) 1383 w-z ½ – ½
Vrielink, H. (Herman) 1302 Venerius, W. (Willem) 1319 z-w 0 – 1
Luijting, H. (Harmke) 1171 Wentink, F.G. (Freek) 1409 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1340 Gemiddelde Rating: 1343 1-3

KNSB team grijpt weer naast de punten

Theo ontmoet het talent van Elburg

Speeldatum:             1 februari 2020
Team:                         1
Ronde:                       5, Klasse 4B
Plaats:                        Uitwedstrijd in Elburg
Tegenstander:           Caïssa Elburg 1

Elburg 1 was voor ons nieuw. Op basis van info vooraf moesten we in staat zijn om hier punten weg te halen. We hadden invallers in de persoon van John en Norbert. De start was goed. Marinus en John offerden in de opening al een pion voor een betere stelling. Norbert ging nog harder en offerde een stuk tegen een kwaliteit en de pion op f7.  Hij kon de winst niet forceren maar later in het spel kon hij met een sterke toren de winst af dwingen. Intussen had Paul, zonder paard, de winst naar zich toegetrokken. Patrick had het minder moeilijk omdat de sterkste speler op bord 2 had plaats genomen. Maar zijn tegenstander wist toch naar een remisestelling toe te werken en dat werd het dan ook. Henk had het dus wel zwaar op bord 2, maar hield goed stand. Eigenlijk wilde hij nog teveel en dat kostte hem de partij. Achteraf zei Henk dat bij beter wat afwachtend had kunnen spelen. John stond ook beter, maar gaf zijn +pion weg. Hij kon hiermee toch nog remise overeenkomen. Theo speelde secuur en foutloos tegen het plaatselijke clubtalent. Kon niet winnen maar de tegenstander ook niet. Als laatste speelde Jos.  Vanuit de opening zag het er goed uit, maar ergens in het midden de juiste voortzetting gemist waardoor de tegenstander met het loperpaar duidelijk beter stond. De enigste partij die door de tijdgrens van 40zetten/1.30 uur ging. Op dat moment was de stelling qua materiaal gelijk maar de pionnen van Elburg waren verbonden  stonden dus beter. (zie foto) Dit kostte Jos de pa

te verliezen eindspel

rtij en Borne het punt.

 

 

Caïssa Elburg 1

Borne 1

Mulder, A. (Arjan) 1667 Munster, P. (Patrick) 1951 z-w ½ – ½
Dorp van, F. (Folke) 2108 Eillert, H. (Henk) 1684 w-z 1 – 0
Zecha, E.H. (Espen) 1866 Tibbe, M.T. (Marinus) 1808 z-w 1 – 0
Pierik, A. (Ardi) 1741 Leerentveld, J.G. (John) 1781 w-z ½ – ½
Klei van der, A.H. (Anne) 1695 Formanoij, P. (Paul) 1800 z-w 0 – 1
Voulon, M. (Markus) 1662 Muller, J. (Jos) 1538 w-z 1 – 0
Land, M. (Marc) 1796 Waanders, N.G.H. (Norbert) 1824 z-w 0 – 1
Zecha, O.A. (Oscar) 1523 Heeregrave, T.J. (Theo) 1546 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1757 Gemiddelde Rating: 1742 4½-3½

 

Interne competitie ronde 10 en 11: Winnende koningsmars van Thijs Mangelsdorf

In de interne schaakcompetitie van de SV Borne (ronde 10) bleek Ton Droste totaal kansloos tegen Norbert Waanders. In een korte partij werd het schaakmateriaal van Ton vakkundig uitgedund door Norbert met een simpele winst als resultaat. …lees verder

Cupteam weer snel uitgebekerd

Speeldatum:             21 januari 2020
Team:                         cupviertal
Ronde:                       1
Plaats:                        Thuiswedstrijd in Borne
Tegenstander:           SV Almelo.

Borne trof het niet met de loting en moest de eerste ronde weer aantreden tegen Cuphouder Almelo. Dit keer in een thuiswedstrijd.
Het Almelose team moest zich bedienen met invallers, enkele spelers waren in Wijk aan Zee, maar er bleef nog een sterk team over. Nadat we nog even kritisch de reglementen hadden bestudeerd om de speelgerechtigdheid van de invallers te checken gingen we, iets te laat, van start. De kleurloting viel gunstig uit.
De tegenstander van Lex voelde zich niet op zijn gemak  gaf in zijn onrust gemakkelijk remise. Lex kon aan zijn intern-verslag werken.  Paul had een slechte dag, speelde iets te opportuun en verloor zijn rokade.  De koning kwam uiteindelijk midden op het bord terecht om daar, na twee uur spelen, mat te gaan.   Ook John verloor  een stuk en liep de rest van de partij achter de feiten aan.  De match was toen al verloren. Rik deed nog zijn uiterste best om zich te ontdoen van de druk op de koning op de e-lijn. Maar zijn rokade bleek evenzo fataal. Zo ging het laatste bordpunt ook naar Almelo, dat dus verder bekert.

Borne

Almelo

Griffioen, A. (Lex) 1907 Bielderman, G.H. (Guy) 2089 z-w ½ – ½
Veldhuis, H. (Rik) 1790 Brinks, J.W. (Jan Willem) 1925 w-z 0 – 1
Leerentveld, J.G. (John) 1781 Timmerman, J.W. (Jan Willem) 1919 z-w 0 – 1
Formanoij, P. (Paul) 1761 Nies, L.W. (Levi) 1605 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1810 Gemiddelde Rating: 1885 ½-3½

 

Bordpunten te kort voor matchpunten

Speeldatum:                                  Dinsdag 14-januari-2020
Team:                                               SOS-1
Ronde:                                             4,  klasse 1E
Plaats:                                              Thuiswedstrijd in de Wiekslag
Tegenstander:                               Pegasus 1 (zwolle).

John speelde zojuist Pd2, met damewinst!

Wat de vorige ronde wel lukte in Enschede ging deze avond niet lukken; Matchpunten winnen. Met wat voorspoed en tegenslag kwamen we net te kort om de punten te pakken. De eerste borden hadden sterke tegenstanders. Rik maakte een vroege remise, maar Paul vergaloppeerde zich met het paard en verloor. Cor stond beter, maar wilde zijn pion te snel laten promoveerden en vergat daarmee de achterste linies.  Ook Theo moet beter kunnen, maar raakte onnodig achterop.  Bij John zag het er ook niet best uit.  Zijn stukken inclusief de koning stond slecht en er stonden allerlei vijandelijke stukken te dreigen. Alleen Henk stond nog wel aardig, maar winst was nog niet voor de hand liggend. Jos stond na dameruil wat minder en ook bij Wim leek remise het meest haalbare.  Snel bleek bij 0,5-3,5 stand dat de matchpunten naar Zwolle zouden gaan.  Daarom kwamen Jos en Wim remise overeen, ongeveer tegelijk op het moment dat John met een paardvork de dame won. Nadat hij zich uit de belab

Henk met vrije pionnen op c en d-lijn

berde stelling omhoog had geworsteld was de winst niet moeilijk meer.  Henk kwam steeds beter te staan. Twee ver opgerukte vrijpionnen met twee torens + 10minuten moesten het opnemen tegen twee torens en koning en maar 10 sec/zet. Met geduldig en voorzichtig spelen kwam de overwinning voor Henk binnen. Helaas te weinig voor teampunten.

S.V. Borne 1

S.V. Pegasus 1

Leerentveld, J.G. (John) 1781 Ravensteijn van, A.L.P.M. (Antal) 1880 z-w 1 – 0
Veldhuis, H. (Rik) 1790 Faber, K.A. (Krine) 1828 w-z ½ – ½
Eillert, H. (Henk) 1658 Wal van der, P. (Piet) 1707 z-w 1 – 0
Formanoij, P. (Paul) 1761 Hubers, J.L.A.G. (Han) 1859 w-z 0 – 1
Bree van, C. (Cor) 1597 Holtrop, B.S. (Bernard) 1760 z-w 0 – 1
Muller, J. (Jos) 1561 Braak ter, M. (Menno) 1716 w-z ½ – ½
Arns, W.S.J. (Wim) 1590 Halm van, M. (Mike) 1784 z-w ½ – ½
Heeregrave, T.J. (Theo) 1542 Schreurs, H. (Herman) 1508 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1660 Gemiddelde Rating: 1755 3½-4½

Volgende wedstrijd is op 14 februari in Hardenberg